Project Description

sustainable house PassivHaus Passiv house architect design planning approval Wimbledon sw19

PassivHaus Principles & one of many 3d models exploring design and massing.

PassivHaus explained in 90 seconds…

Merton Park – New Build (PassivHaus)

Design and Construction of New Build Sustainable / PassivHaus

We have recently been awarded Planning consent for a new home that requires near zero carbon to run.  This will be achieved through two complementing approaches:

1) reducing losses to a minimum (the PassivHaus ‘tea cosy’ effect);

2) sourcing as much power as possible from renewable energy sources.

The new house will be one of the few houses in London to achieve advanced levels of energy efficiency standards (PassivHaus or towards PassivHaus).  PassivHaus is based on well researched and proven building physics and is a performance-based set of design criteria for very low energy buildings, which can help create buildings which use around 90% less energy than standard UK buildings.

PassivHaus design seeks to eliminate the need for space heating and cooling and is based on the principle that reducing heating loss to a minimum is the most cost-effective and most robust way of achieving a low carbon building.  Instead of complicated design and expensive bolt-on renewables, PassivHaus design relies on a simple ‘tea cosy’ effect maximising the use of super insulation, stringent airtightness and paying meticulous attention to the removal of thermal bridges.  By combining this with passive solar gain, mechanical ventilation with heat recovery  systems, PassivHaus design can create exceptionally healthy and comfortable buildings that require minimal heating.

The proposal dwelling is designed to complement the character of the existing buildings in the street albeit utilising high-performance materials and a sustainable approach.  The proposal incorporates many elements and characteristics from the adjoining townscape.  Render is used extensively within the area and whilst it increases the contemporary aesthetic of this building it is traditional and complementary to other houses in the locality.  The render will be contrasted with the use of horizontal timber cladding, again a feature of other properties locally.  The use of timber has been employed to provide a reduction in scale to the areas they accommodate and to provide a subtle contrast to the render.